Web
Analytics
Skip to main content

Praktijkinformatie

KOSTEN & VERGOEDING 

Geestelijke gezondheidszorg is opgenomen in het verplichte basispakket van de zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont, valt onder de verplichte basisverzekering en kan hier aanspraak op maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen basis geestelijke gezondheidszorg (BGGZ) (voor de behandeling van lichtere problematiek) en specialistische geestelijke gezondheidszorg (SGGZ)(voor meer complexe klachten, waarbij tevens sprake is van een psychiatrische diagnose). Bij de behandelaren van AUGUST kunt u terecht voor SGGZ (o.a. psychotherapie, medicamenteuze behandeling). Mw. S. Walhout en Mw. G. van den Broek hebben met vrijwel alle zorgverzekeraars contracten voor tweedelijns GGZ zorg afgesloten. Mw. M. Quist en dhr. A. van Veenschoten werken contractvrij. Dat wil zeggen dat mensen met een restitutiepolis de behandeling  100% vergoed krijgen en mensen met een naturapolis een deel van de behandeling vergoed krijgen ( zie verdere details onder haar informatie bij BEHANDELAARS). 

Verzekerde basiszorg
Het college voor zorgverzekeringen scherpt jaarlijks aan wat valt onder verzekerde zorg. Hierdoor kan het voorkomen dat niet alle zorg die wij bieden ook valt onder verzekerde basiszorg. Indien dit op u van toepassing is, zal uw behandelaar dit bij het adviesgesprek volgend op de intakefase met u bespreken en zullen we gezamenlijk kijken wat de mogelijkheden zijn.  De behandelaren van AUGUST maken daarbij zo mogelijk gebruik van Telepsy; digitale vragenlijsten, om aan het begin van uw intake te bepalen of de zorg die u nodig heeft valt onder de verzekerde basiszorg.

Uitleg over de declaratie van een behandeling
Binnen de Specialistische GGZ werd tot januari 2022 landelijk gewerkt met de DBC systematiek. "DBC" staat voor: Diagnose Behandel Combinatie. Een DBC beschrijft het traject van zorg dat u als cliënt doorloopt. Er wordt dus niet per zitting of gesprek afgerekend, maar een hele behandeling in de vorm van een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie) wordt gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Dit gebeurt na afsluiting van een behandeling of na elk behandeljaar. De gegevens van de DBC worden volledig geanonimiseerd naar het DBC Informatie Systeem (DIS) gestuurd voor beleidsdoeleinden. Daarnaast maakt de behandelaar een rekening van de DBC voor uw zorgverzekeraar. Deze rekening is niet anoniem. Wij zijn verplicht om de diagnose-categorie van de behandeldiagnose die wij gesteld hebben te vermelden op de declaratie naar de verzekeraar. Op de rekening wordt echter alleen een zogenoemde hoofdgroep vermeld, zoals bijvoorbeeld stemmingsstoornis, angststoornis e.d. Méér informatie gaat er niet naar de zorgverzekeraar.  Mocht u hier bezwaar tegen hebben, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelaar. Samen vult u een privacyverklaring in die naar uw zorgverzekeraar verstuurd zal worden. Vanaf 2014 moest door een verandering in de wet nog meer informatie op de factuur vermeld worden. Doel hiervan is dat u als client beter kunt zien hoe de rekening is opgebouwd en dat u kunt nagaan of deze klopt. Tevens geeft het ook de verzekeraars meer inzicht in hoe rekeningen in de GGz zijn opgebouwd.

Overgang van het DBC-systeem  naar het zorgprestatiemodel

Op 1 januari 2022 is het zogenaamde 'zorgprestatiemodel' ingevoerd. Dit model vervangt het DBC-systeem. Ook voor u als cliënt heeft dat gevolgen, onder andere voor de facturatiemomenten en voor uw eigen risico. 

Daar waar u met het DBC-systeem een factuur kreeg aan het eind van uw behandeltraject of aan het eind van een behandeljaar, ontvangt u bij de invoering van het zorgprestatiemodel vaker een factuur. Deze facturen zullen ook meer gespecificeerd zijn.

Tot en met 31 december 2021 betaalde u één keer het eigen risico per behandeltraject (product of dbc) van maximaal 365 dagen, ongeacht de startdatum van het behandeltraject. Dit gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2022 wordt voor ggz het eigen risico per kalenderjaar aangesproken. Dit is een politieke keuze. Op het moment dat een behandeltraject over de grens van het kalenderjaar heen gaat, betaalt u voor beide jaren het eigen risico.

Eigen risico
Iedere verzekerde van 18 jaar en ouder dient rekening te houden met een wettelijk verplicht eigen risico per kalenderjaar. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hebben geen eigen risico. Voor 2021 is dit eigen risico vastgesteld op minimaal € 385 Dit betekent dat u per jaar de eerste €385 zelf betaalt voor het totaal aan zorg (inclusief psychologische/psychiatirsche zorg) dat u ontvangt uit het basispakket en waarop het eigen risico van toepassing is.

Uw eigen risico kan hoger zijn doordat u dit verhoogd heeft met een vrijwillig eigen risico (in ruil voor een lagere premie). Wij adviseren u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om dit na te vragen.

Kunt u deze kosten niet (in een keer) dragen?
Laat u zich door de hoogte van het eigen risico niet weerhouden om hulp te zoeken. Er zijn tal van mogelijkheden om u tegemoet te komen.

Omzetmaximum
Verschillende verzekeraars hanteren een opgelegd omzetmaximum. Er kan een beperkt aantal clienten worden gezien die verzekerd zijn bij deze zorgverzekeraars. Dit betekent dat als het budget wat wij van de zorgverzekeraar krijgen wordt overschreden, dat u bij uw aanmelding te horen kunt krijgen dat wij u niet in behandeilng kunnen nemen. U kunt dan contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te overleggen waar uw behandeling plaats kan vinden. 

Routine Outcome Monitoring (ROM)
Routine Outcome Monitoring (ROM) is een verzamelnaam van methoden die de voortgang en de resultaten van een behandeling meten. Hierbij wordt systematisch de psychische gesteldheid van cliënten voor, tijdens en na de behandeling gemeten. Het meten gebeurt met wetenschappelijk gevalideerde meetinstrumenten. Deze kunnen dan gebruikt worden om inzicht te krijgen in het klachtenbeeld en het effect van de behandeling. Met dit systematisch meten, kan uw behandelaar, samen met u, regelmatig de behandeling evalueren, bijsturen en waar mogelijk verbeteren.

De behandelaren van AUGUST werken sinds begin 2013 met Routine Outcome Monitoring (ROM). Om het resultaat van uw behandeling te kunnen meten maken wij gebruik van online vragenlijsten.

U wordt gevraagd om voorafgaand, tijdens en na afloop van uw behandeling een test in te vullen. Uw behandelaar zal vervolgens samen met u de resultaten van deze meting(en) bespreken. Mocht u dit niet op prijs stellen, dan kunt u dit natuurlijk aangeven bij uw behandelaar.